Mezuniyet Etkinlikleri

2017-2018 1.Dönem Gelişim Raporlarım

okul öncesi gelişim raporu örneği,okul öncesi gelişim raporları,2017-2018 gelişim raporları,okul öncesi görüş ve öneriler

 

Bilişsel Gelişim

Nesnelerin farklı ve benzer özelliklerini ayırt etmede oldukça iyi.Sayıları tanıma ve sayı sayma gibi becerileri ortalama seviyenin üzerinde.Ancak sayıları matematiksel işleme dökme konusunda desteklenmesi gerekiyor.Bilişsel beceri gerektiren etkinliklerde dikkatini yoğunlaştırıyor ve etkinliğini erken tamamlıyor.Bilişsel olarak başarılı olduğunu görüyorum.

 

Geometrik şekilleri tanıyarak daire, kare, üçgen, dikdörtgene benzeyen nesneleri gösterebilir. Belli bir durumla ilgili neden- sonuç ilişkisini destekle kurabilir. Parça-bütün ilişkisini söyler. Zamanla ilgili kavramlar arasında ilişki kurarken desteğe ihtiyaç duyar. Sayıları tanıyor ve gösterilen sayı kadar nesneyi gösterebiliyor.

 

Dikkat edilmesi gereken nesneyi,durumu,olayı fark ederek dikkatini üzerinde yoğunlaştırabiliyor.Etkinliklerde ilgisini uzun süre kaybetmeden etkinliğini tamamlayana dek dikkatini sürdürebiliyor.Olayları gözlemleyerek karşılaştırma yapabiliyor ve olayları oluş sırasına göre sıralayabiliyor.Nesneleri çeşitli özelliklerine göre eşleştirebiliyor ve gruplama yapabiliyor.Bilişsel gelişimi gayet başarılıdır.

 

 

Yaşına uygun düzeyde zihinsel beceriye sahip. Dikkat edilmesi gereken nesneyi, durumu, olayı fark ederek dikkatini konu üzerinde yoğunlaştırabiliyor. Yönlendirmelerle daha rahat yapabiliyor. Nesnenin mekândaki konumunu doğru olarak söyleyebiliyor. Olayları gözlemleyerek karşılaştırma yapabilme, olayları oluş sırasına göre sıralayabilme, nesneleri çeşitli özelliklerine göre eşleştirebilme ve gruplama yapmada desteklenerek yapabiliyor.Bilişsel olarak gelişimi gayet başarılıdır.

 

Renkleri,rakamları ve şekilleri tanımada başarılı fakat renkler ve rakamlar üzerinde başarılı olsa da evde çalışmalar yapılmalı. Dikkatini toplamada ve sürdürmede de başarılı olduğunu gözlemledim. Gösterilen sayı kadar nesneyi gösterebiliyor.

 

Kavram, sayı, gruplandırma, eşleme v.b. çalışmalarda dikkatlidir. Kısa sürede gösterilen resmin ayrıntılarına dikkat eder ve açıklar. Dün, bugün,yarın ile ilgili zaman bildiren kelimeleri cümlelerinde kullanır,yaşantısından örnekler verir.Aynı sesle başlayan nesnelere örnekler verir.Daha önce dinlediği hikaye ve olayları oluş sırasına göre anlatır. Belli bir olaydan sonra ne olacağını tahmin eder.Bilişsel olarak başarılıdır.

 

Varlıkların rengini, şeklini, sayısını söyler;varlıkları büyüklüklerine, şekillerine, miktarlarına göre guruplar, esleştirir nesne grubundan belirtilen sayı kadar nesneyi ayırır.Kendine güven duyduğu zaman daha güzel ürünler ortaya çıkaracak ve kendisini daha iyi ifade edecektir. Söz hakkı aldığı zaman istenilen etkinliği başarıyla yerine getirebilmektedir.bilişsel olarak başarılıdır.

 

 

Sıralama,sınıflama ve nesneleri amaçlarına uygun olarak kullanma konusunda başarılı ve bu yönde de desteklenip pekiştirme yapılması gerekir. Ayrıca çocuğa sağ-sol kavramları tekrarlanmalı. Gösterilen sayı kadar nesneyi verebiliyor ve gösterilen sayıların renklerin ve şekillerin isimlerini biliyor.

DİL GELİŞİMİ

Sözcük dağarcığında yaşının özelliklerini gösteriyor. Konuşmalarında söz dizimi kurallarını doğru olarak kullanıyor. Belli bir konuda konuşmayı başlatabiliyor ve sürdürebiliyor. Dil alanındaki gelişim basamaklarına uygun davranıyor. Konuşmayı, hikaye anlatmayı ve dinlemeyi çok seviyor. Nezaket sözcüklerini yerinde ve zamanında kullanıyor. Dil alandaki gelişim basamaklarındaki başarısı evde ve okulda etkinliklerle pekiştirilmelidir. Yaratıcılığı desteklenmelidir.

 

Konuşmasında sesin ağızdan çıkmasıyla ilgili sorunları var. Anlam olarak cümleler yeterli ve kelime dağarcığı yaşıtlarının seviyesinde olması için zaman gereklidir. Sesleri ayırt etmekte başarılı. Anlatılan bir hikayeyi dikkatle dinliyor,söylemek istediklerini hareketlerle ifade etmekte başarılı,okulun ilk günlerinden bu yana bazı kelimeleri artık düzgün çıkarabildiğini gözlemledim.

 

Sözel olarak ifade etme yeteneği vardır; konuşmalarında sözdizimi kurallarına uymakta, Türkçeyi doğru kullanabilmektedir, sözcük dağarcığı gelişmiştir. Dinlediklerini çeşitli yollarla ifade edebilir. Belli bir konuda konuşmayı başlatır ve sürdürür, söz almak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. Dinlediklerine ilişkin sorular sorar ve sorulan sorulara cevap verir. Konuşmaya ve kendini anlatmaya yatkın bir çocuktur.

 

MOTOR GELİŞİM

 

Genel olarak bedensel hareketleri ve devinimleri yaş grubundan beklenen düzeyde. Ayrıca makas tutma, kağıt katlama vb el-göz koordinasyonu gerektiren hareketleri yapabilmede yaşından beklenen düzeyde başarılı fakat yine de pekiştirme amaçlı destek olunmalı. İnce motor hareketleri konusunda başarılı, fakat evde kalem tutma, kesik çizgileri birleştirme ve boyama çalışmaları çocuğa pekiştirme amaçlı yapılmalıdır.

 

 

Dönem boyunca, okulumuzda yapılan etkinliklerde fiziksel açıdan, yaş özelliklerine uygun bir gelişim göstermiştir. Yürüme, koşma, yuvarlanma, sekme, sıçrama, ip atlama, yakalama vb. bedensel koordinasyon gerektiren hareketleri rahatlıkla yapabiliyor. Kesme, katlama, yuvarlama, yapıştırma, boyama, resim yapma, çizme vb. el-göz koordinasyonu gerektiren hareketleri yapabilmede çok başarılı. Etkinliklerde süreyi çok iyi kullanabiliyor.

 

 

Büyük ve küçük kaslarını kullanmada çok başarılıdır. El göz koordinasyonu gerektiren kazanımlardan şekilleri çizme, malzemeleri istenilen nitelikte kesme, çeşitli malzemeleri katlama, yeni şekiller oluşturma vb. hareketleri yapmakta ilgilidir. Nesneleri değişik malzemelerle bağlama çalışmalarında da beklenen başarıyı göstermektedir.

ÖZBAKIM

 

El-yüz yıkama, tuvalet temizliği vb. temizlik kurallarını uygulayabiliyor. Kendi başına yemek yiyebiliyor. Boyuna uygun bir askıya ceketini asabiliyor. Kendisi için zamana göre gerekli olan şeyleri yapabilmekte. Bütün fiziki eylemlerini tek başına yardım almadan yapabiliyor. Kıyafetlerini giyip çıkartabiliyor. Sınıfımızda etkinlik sonrası sınıfın toplanmasında aldığı sorumluluğu başarıyla yerine getirebiliyor. Kıyafetinin temizliğine de özen gösterir.Temizlik konusunda başarılıdır.

 

Kendi başına yemek yiyebiliyor. Hoşuna giden yiyecekler olduğunda tekrar istiyor, tabağındakileri bitirebiliyor. Dinlenme ile ilgili kurallara her zaman uyuyor. El-yüz yıkama, tuvalet temizliği vb. temizlik kurallarını uygulayabiliyor. Bu alandaki gelişim basamaklarına uygun davranıyor.
Öz bakım becerisinin desteklenmesi için evde sorumluluklar verilmeli ve sabırla beklenilmelidir. Başarılı olduğu becerileri pekiştirilmelidir.

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM

Etkinliklere isteğiyle katılan, ön planda olmayı tercih etmekle beraber, kendini iyi ifade edebilen bir çocuk. Arkadaş ilişkilerinde son derece başarılı, saygılı. Yetişkin ilişkileri olumlu seyrediyor. Sorumluluk sahibi. Denetim olmadığında da gerektiği gibi davranıyor. Sınıf kurallarına uyuyor ve kurallara uymayı içselleştirmiş bir öğrenci.

 

 

Etkinliklere kendi isteği ile katılarak sorumluluklarını yerine getirebiliyor. Grup içerisinde iletişim kendiliğinden başlatabiliyor ve olumsuz duygu ve düşüncelerini teşvikle ifade edebiliyor. Oyunlarda lideri izliyor ve paylaşımcı davranıyor. Sınıf içerisindeki araç-gereçleri istekli topluyor ve düzenleyebiliyor. Yetişkin denetimi olmadığı durumlarda da gerektiği gibi davranabiliyor.

 

 

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

Elif çok saygılı bir öğrencimdir,hızlı öğrenmektedir,hikaye dinlemeyi arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi seviyor,oyunlarda liderlik yapabiliyor,hem bana hem de arkadaşlarına karşı yardımseverdir.

 

 

Fatih hayal gücü yüksek bir öğrencimdir,bunu daha fazla açığa çıkartması için destek olabilirsiniz,zeka oyunlarını çok seviyor ve başarana kadar pes etmiyor,şakacı ve neşeli bir çocuktur.Bana ve arkadaşlarına karşı saygılıdır,hata yaptığı zaman özür dileyebiliyor.Sınıfta görevler almayı seviyor ve bu görevleri doğru bir şekilde yerine getiriyor.

Berat bana ve arkadaşlarına karşı sevgi ve saygı dolu bir çocuktur,onlarla oyun oynamayı sohbet etmeyi seviyor,birbirlerine hikayeler anlatıyorlar.Dikkatli bir çocuktur,beni izleyip yapması gerekeni yapmak için çaba sarfediyor,sınıfta yapılan hataları görüyor ve arkadaşlarını uyarıyor,eğitici çizgi filmler izletebilirsiniz.

 

 

Başa dön tuşu